Glow 2023

Statiegeldvis

Glow is een lichtkunstfestival wat jaarlijks gehouden wordt in Eindhoven. Vanuit Sint Lucas heb ik de kans gekregen om een eigen project te ontwikkelen en uitvoeren. De voorbereidingen hiervan begonnen in het voorjaar van 2023. Met twee studenten van de opleidingen SD en RV zijn wij aan de slag gegaan met het bedenken van een onderwerp voor ons project. We kwamen al snel op het idee om iets te maken wat ging over een maatschappelijk probleem. Hieruit zijn we op de plastic soep in de verschillende oceanen gekomen. We wilden laten zien wat er nog meer mogelijk is met plastic, dan dat het zomaar in de natuur terecht komt. Afval verzamelen en uitzoeken leek ons geen prettig werk. We hebben daarom gekozen om te gaan werken met ingeleverde statiegeldflessen. Dit is uiteindelijk het project 'Statiegeldvis' geworden.

Het project is opgebouwd uit een staande trussconstructie. In de achterwand van deze constructie zijn 98 ledparren gehangen, die dienden als pixels. Voor de ledparren hebben we verschillende strengen statiegeldflessen verticaal opgehangen. Deze werden afgeschermd met een groot doorzicht-projectiedoek. Het licht van de ledparren scheen door én tegen de flessen aan. De reflecties en schaduwen hiervan vielen op het projectiedoek. Vanaf de voorkant gat dit dus een bijzonder effect. Als er geen licht aan stond, waren er geen flessen te zien op het doek.  De constructie was vanaf de zijkant open gelaten zodat bezoekers konden zien dat het niet alleen een mooi scherm is, maar eigenlijk een heleboel afval. Ook was dit zo bedacht zodat de wind makkelijker door de constructie kon waaien. Een doek van 5 bij 7 vangt namelijk best veel wind!

Voor dit project hebben wij alle truss en apparatuur ingehuurd bij Hoevenaars. Samen met Jasper van der Wey heb ik een materiaallijst gemaakt die we hebben doorgezet naar Hoevenaars. Het projectiedoek ben ik zelf gaan uitzoeken bij Showtex in Soest. Ik wilde graag zelf zien wat licht met welk doek doet. Ik heb hiervoor zelf contact opgenomen, via de mail, met Showtex en heb uiteindelijk alleen de offerte door hoeven sturen naar school voor de betaling.

Doeken vergelijken bij Showtex
Doeken vergelijken bij Showtex

Het programmeren van de show heb ik voornamelijk thuis gedaan vanaf mijn laptop. Na het opbouwen heb ik de show ingeladen op een lichttafel. Hierop heb ik de laatste dingen afgemaakt en aangepast. Met een cuecore heb ik de show opgenomen. Deze cuecore hebben we zo geprogrammeerd dat tussen 23.00u en 18.00u een nachtstand aan zou staan en tussen 18u en 23u de show continu herhaald zou worden. Hierdoor hoefden wij niet elke avond aanwezig te zijn bij ons project.

Bij dit project kwam niet alleen het ontwerpen en uitvoeren van de constructie bij kijken. Er werden ook interviews gehouden. Daarnaast was er in de week van Glow ook een prijsuitreiking voor de publieks- en vakjuryprijs. Hiervoor moest ik ons project kort toelichten, in het Engels, aan het publiek en de juryleden die hierbij aanwezig waren. Dit was niet de eerste keer dat ik ons plan het moeten presenteren in het Engels. Tijdens de Glow Academy-avonden moesten onze concepten ook in het Engels gepitched worden aan de organisatie en medestudententeams. 

Tijdens dit hele proces is er ook een cameraman geweest die vanalles heeft gefilmd. Na afloop van Glow hebben we ook nog een interview afgenomen. Van dit alles wordt op dit moment nog een aftermovie gemaakt. Hieronder is alvast de preview te zien.

Afbeeldingen komen uit mijn eigen fotogalerij. Deze zijn in overleg gedeeld met mij en mogen gebruikt worden in dit portfolio.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin